• Weetjes

Het Hasseltse cinema- en oorlogsverleden

Weetjes |

Wist je dat de Hasseltse cinema's heel wat hebben moeten doorstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog? Twee verhalen over de cinema's springen er toch wel uit.

🎥 In cinema Cameo hield de eigenaar tijdens de oorlog joodse kinderen (en later ook Engelse piloten) verborgen boven het vals plafond van de filmzaal. Daar was een technische ruimte en die cabine werd gebruikt als verstopplaats. Op een avond werd de bioscoop geconfisceerd door Duitse soldaten voor een filmavond, maar er was geen tijd meer om de kinderen ongezien te verplaatsen. Tijdens de film zaten de kinderen dus vlak boven de Duitsers. Toen een van de Duitsers een verdacht geluid dacht te horen, werd de eigenaar opgepakt en de cinema afgekamd, maar dankzij de vernuftige verstopplaats vonden ze niets. Daardoor konden ze niet anders dan de eigenaar te laten gaan.

🎥 Het tweede verhaal heeft helaas geen gelukkige afloop. Ciné Pathé kende een heel succesvolle start als eerste cinema van Hasselt. Voor de komst van deze cinema werden films enkel vertoond als kermisattractie. Ciné Pathé was dan wel de eerste echte cinema, het was eigenlijk een feestzaal die gebouwd werd aan een bestaand hotel en waar films vertoond werden. Voor elke filmvertoning, speelde de cinema haar eigen nieuws af: Pathé Journal. In 1944 werd de cinema echter geraakt door een bom die bedoeld was voor de haven van Antwerpen. Ondanks de eerdere bevrijding van Hasselt, kreeg de cinema dus nog te maken met oorlogsgeweld. Bij het bombardement vielen negentien doden.

Foto © Frank Vanstreels