• Wat te doen
  • Weetjes

Hoe ziet een gevangenis er vanbinnen eigenlijk uit?

Weetjes |

We lezen soms eens een verhaal over hoogbejaarde personen die gearresteerd worden en een nachtje in de cel moeten doorbrengen. Niet omdat ze iets verkeerds gedaan hebben, integendeel! Ze zijn hun hele leven zo braaf geweest, dat ze het nog nooit mogen meemaken hebben. Als een van hun grootste wensen willen ze dan eens ervaren hoe dat is, en enkele politieagenten willen hun droom helpen waarmaken. Echte feel-good verhalen!

Wij zouden ook wel eens willen weten hoe een gevangenis er vanbinnen uitziet, maar een arrestatie gaat ons wat te ver. Gelukkig kan je in Hasselt gewoon een bezoekje brengen aan de Oude Gevangenis. Voor vele rechtenstudenten aan de Universiteit van Hasselt is dat zelfs dagelijkse kost geworden. In de voormalige gevangenis is tegenwoordig namelijk een campus van UHasselt ondergebracht. Niet geheel ontoepasselijk is het meer bepaald de campus van de Rechten. Waar vroeger dus veroordeelde opgesloten zaten, worden nu advocaten en juristen opgeleid!

De boeiende geschiedenis van het gevangenis, die kan je vandaag zelf ontdekken. Hoewel het gebouw natuurlijk is aangepast aan de noden van de universiteit en er door de jaren heen vele veranderingen zijn gebeurd, kan je nog heel wat symbolen zien die naar de oude functie van dit gebouw verwijzen. Een rondleiding in groep met gids duurt anderhalf uur en kost € 60. Reserveer je bezoek hier.

📍 Martelarenlaan 42 , 3500 Hasselt

Afbeelding © Visit Hasselt