• Weetjes

Straffe Hasselaar: Jozef Bollen

Weetjes |

We love Hasselt! We zijn zot van de gebouwen, van de vele leuke winkels, restaurants, koffiebars, cafeetjes,… maar vooral ook van de inwoners! Daarom zetten we vandaag heel graag een straffe meneer in de kijker.

Jozef Bollen was als huisdokter met meer dan 55 jaar praktijk, als burgemeester en als oudstrijder uit de eerste wereldoorlog een zeer bekende en vooral erg geliefde man in Hasselt en ver daarbuiten.

Als we hem een bijnaam zouden moeten geven zouden wij hem Jozef zonder vrees noemen. Waarom? Wel, op 24 augustus 1914 redde hij de piepjonge sergeant Paul Dutrieux bij de slag om Imde. De arm van de toen 17 jarige Paul werd verbrijzeld door een kogel. Als jonge arts ontfermde Jozef zich meteen over Paul. Ze wilden zich toen samen verstoppen in een huis, maar dat bleek volledig afgesloten. Gelukkig kwamen ze een klein schuurtje tegen, waar ze zich konden verbergen onder het stro. Een poosje daarna inspecteerde een Duitser de schuur. Met de bedoeling de Duitser het rode kruis op zijn mouw te tonen, steekt Paul zijn arm door het stro. Waarschijnlijk dacht de Duitser dat de arts een revolver had, want hij haastte zich weg om niet meer terug te komen.

40 jaar later kwamen de twee elkaar terug tegen. Jozef was toen ondertussen al burgemeester van Hasselt.

Foto: collectie Het Stadsmus Hasselt