• Wat te doen

Al meer dan 143.000 bezoeken op kunsttriënnale Paradise

Wat te doen |

En deze cijfers zijn alleen maar van de bemande locaties! In realiteit ligt het getal een stuk hoger omdat er van de vrij toegankelijke kunstwerken geen cijfers beschikbaar zijn. Ik ben eigenhandig verantwoordelijk voor een twintigtal bezoeken. Terwijl ik wandel door het stad probeer ik enkele locaties (opnieuw) mee te pikken. Het klinkt cliché, maar elke beleving is toch steeds wat anders.

Het werk Bow Echo van de Afghaanse kunstenaar Aziz Hazara is vandaag zeer actueel. Het beeld van de vijf jongens vechtend tegen de elementen gaat door merg en been.

Aziz gebruikt voor zijn werken multimedia-installaties. Hij onderzoekt thema’s als identiteit, herinnering, conflict, surveillance en migratie in een context van machtsverhoudingen en geopolitiek. In Bow Echo klimmen vijf jongens op een rots en proberen ze te blijven staan, vechtend tegen de harde wind, terwijl ze op vaste frequentie blazen door een bugel. Hun doel is om de urgentie aan te kondigen van hun onderdrukte gemeenschap. Omringd door deze beelden, alleen in de Broeltoren, is indrukwekkend. Zeker het bezoeken waard.