• Wat te doen

Bolwerk, culturele vrijhaven

Wat te doen |

Bolwerk is een Atelier, een Productiehuis en een Publiek Huis die inzet op creatie, ontmoeting, verwondering en ecologie. Vorige week kreeg ik er een rondleiding van een van de oprichters Ruben, en wow, wat een prachtige plaats!

In het Atelier, geleid door zijn broer Servaas, ontwikkelt zich de typische Bolwerk signatuur. No nonsens, esthetisch, functioneel en duurzaam. Het is het hart van Bolwerk, een hands-on atelier waar ze met tastbare materialen aan de slag gaan. Hier bouwen de Bolwerkers de artistiek-technische installaties, fabriceren ze meubilair voor de bar en nog zo veel meer, met aandacht voor ambacht, techniek en recuperatie van materialen. Bolwerk zet via het atelier in op ondersteuning van (jonge) makers of compagnieën binnen de creatieve sector. Artistieke uitwisseling staat hierbij centraal. Je kan er verblijven in een vroegere foorwagen door Bolwerk omgebouwd tot tiny house. Als resident krijg je toegang tot het atelier.

Via het Productiehuis toont Bolwerk haar creaties buitenshuis. Op festivals, op straten en op pleinen. De publieke ruimte is hun favoriete bühne waar iedereen zonder drempels kan genieten van cultuur en theater.

Het Publiek Huis van Bolwerk bundelt alle activiteiten op de site en valt er altijd iets te ontdekken. De gezellige bar, biodiverse tuin, de residentieplek en overdekte hal vormen een inspirerend decor voor allerlei experimenten. Ook wie een concert of expo wil meepikken of nieuwe mensen wil leren kennen, is welkom. Nu vrijdag is er de releaseparty van het album ‘Ventana’, van Kortrijkse Rapper Matthias "Rijmtekkie Spansman" Debosschere. Check hun Facebookpagina voor het programma en nog komende events.

Sinds eind 2019 zijn ze gestart met de opwaardering van de site, daarbij wordt ingezet op een ecologische aanpak. Bolwerk heeft een grote plantenfilter en werkt zo met circulair watergebruik. De toekomstige plannen zien er veelbelovend uit. Zo komt er achteraan de site nog een zwemvijver en een buitenbar. Ruben en Servaas hopen de stad te overtuigen om op langere termijn te mogen blijven. Na het beleven van alles wat Bolwerk te bieden heeft, ben ik daar zeker van.

Openingsuren: donderdag van 15u tot 00u, vrijdag van 15u tot 02u.

📍 Spinnerijstraat 105