• Weetjes

Camera obscura in stadhuis

Weetjes |

Naar aanleiding van het fotofestival Track & Trace werd een Camera Obscura geïnstalleerd in Kortrijk. Daarvoor werd de Broeltoren Noord in Kortrijk omgebouwd tot een donkere kamer waarmee een foto gemaakt werd van de verschillende fotografen van het lokaal project. De foto werd toen gespoeld in de Leie en tijdens het festival getoond in de Broeltoren. De foto hangt nu te pronken in de inkomhal van het stadhuis.

Een Camera Obscura, de oervorm van de fotografie, is een natuurkundig optisch fenomeen. Licht valt doorheen een kleine opening in het raam binnen in een volledig donkere ruimte waardoor een omgekeerde projectie van datgene wat zich buiten deze donkere ruimte afspeelt op een wand wordt geprojecteerd. Als die wand bestaat uit lichtgevoelig fotopapier dan ontstaat een afdruk op dit papier tijdens de duur van lichtinval. Op die manier gebruik je de ruimte als camera.

Op de foto staan 60 lokale fotografen die meewerkten aan het fotofestival en toevallige passanten, bezoekers en bewoners van de stad. De fotografen Lieven Lefere en Danny Veys benadrukken het actieve culturele leven in de stad met vele culturele organisaties en artiesten.