• Nostalgie
  • Wat te doen

Conservatorium viert 150 jaar (expo)

Wat te doen |

In 2020 vierde het Conservatorium Kortrijk zijn 150ste verjaardag. Door de coronacrisis konden tijdens het feestjaar zelf niet alle geplande activiteiten doorgaan. Maar uitstel is geen afstel, want vanaf vandaag kan iedereen de expo rond 150 jaar Conservatorium komen bekijken in de Foyer van het Muziekcentrum. De expo loopt nog tot 25 februari.

Sinds zijn ontstaan maakte het Conservatorium meer dan 100.000 leerlingen wegwijs in de podiumkunsten. Het begon met Muziek in 1870. In 1924 volgde Woord met Nederlandse en Franse voordracht en toneel. Dans startte op in 1970. Coördinator Peter Maertens verzamelde documenten, brieven en getuigenissen over de rijke geschiedenis van de school. Er kwamen vooral verhalen naar voor, waarin de verbondenheid tussen families en leerlingen een rode draad vormde en waarin ook tot de verbeelding sprekende leerkrachten de revue passeerden.

Het Conservatorium koos uit de meer dan 100.000 leerlingen die er les volgden een 30-tal namen die in het oog springen. Zij vormen een Wall of Fame. In het bijzonder vermelden we twee mensen uit het Kortrijkse cultuurlandschap. De ene als leerkracht en alom bekend als Johnny Turbo en de ander als levenslange leerling, onderzoeker, bibliothecaris en Kortrijkse belleman, Peter Caesens. Tijdens de expo zijn ook filmfragmenten te bekijken, zowel uit het heden als het verleden.

Een bezoek aan de expo is gratis en kan op elke weekdag tussen 9u en 21u, en op zaterdag tussen 9u en 17u in de foyer van het Muziekcentrum.

📍 Conservatoriumplein 1