• Wat te doen

De Bronzen Uil Tournee, maak kennis met de winnaar te Theoria

Wat te doen |

Auteur Machteld Siegmann won De Bronzen Uil, de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire debuut, voor haar roman De kaalvreter. Niet alleen de jury was fan, ook de publieksprijs ging naar Machteld. Donderdag 9 september om 19u kan je haar live bewonderen te Theoria, de inkom is gratis. Daar gaat ze in gesprek met jurylid Marnix Verplancke over De kaalvreter. Na het gesprek is er een signeersessie.

De jury was onder de indruk van de eigen stem, de eigen kleur en het ritme waardoor de verschillende perspectieven van de personages tot hun recht komen. Bedachtzaam en meeslepend geschreven, krijgen we een scherp beeld van een mens die zijn leven in eigen handen wil nemen en de gevolgen van deze zoektocht voor de onmiddellijke omgeving. Een boek dat ontroert en tot in de kern raakt en knaagt.

De Bronzen Uil is een initiatief van het Willemsfonds en het Algemeen-Nederlands Verbond. Het Willemsfonds is een sociaal-culturele vereniging die zich inzet voor cultuur in de ruimste zin van het woord, met een hart voor diversiteit, inclusie en uiteraard de Nederlandse taal. Jaarlijks organiseren ze zo’n 1.500 culturele activiteiten, waaronder deze tournee.

Het Willemsfonds bestaat trouwens 170 jaar en dat vieren ze met Camping Willems, een ontmoetingsplek voor boeiende verhalen. Met hun caravan passeren ze doorheen verschillende steden in Vlaanderen, waaronder ook Kortrijk. Iets om in de gaten te houden 👀

📍 Boekhandel Theoria, Casinoplein 10

Samenvatting ‘De kaalvreter’

Leie Blum wordt in de Tweede Wereldoorlog ondergebracht bij een boerengezin in Zanegeest. Sindsdien is Leie aan het wachten, eerst op haar ouders, later op iets wat ze niet kan definiëren. Het wachten lijkt voorbij als ze met Dirk trouwt en twee zonen krijgt. In de zomer van 1974 wordt Leies zorgvuldig opgebouwde leven op z’n kop gezet door het overlijden van de vrouw bij wie ze als pleegkind was ondergedoken. Ze gaat naar de begrafenis, maar kan niet terugkeren naar het leven met haar man en zonen. Ze zwijgt en wacht.