• Nostalgie

Dit was de eerste cinema in Kortrijk die films met geluid vertoonde

Nostalgie |

Duik je even mee in het cinemaverleden van Kortrijk? Op dit oude plaatje zien de voormalige bioscoop De Gouden Lanteern. De cinema werd in 1921 opgericht in de Peterseliestraat en werd ontworpen door de Kortrijkse architect Richard Acke. Hij koos duidelijk voor een art-decostijl.

Zowel de cinema als de straatnaam werden vernieuwd. In 1936 veranderde de straatnaam immers naar de Jan Persijnstraat en in de jaren 70 werd de cinema zelf Kinema Orly of Ciné Orly genoemd. Niet lang daarna werd de cinema overgenomen door een kunstencentrum en werd de naam opnieuw veranderd, deze keer naar Limelight. Ook De Kreun vond hier later nog tijdelijk onderdak.

Wist je trouwens dat De Gouden Lanteern de eerste cinema was in Kortrijk die films met geluid vertoonde? Dat was mogelijk nadat een geluidsinstallatie werd geplaatst in 1932! Voordat dit er was, werden stomme films vaak muzikaal ondersteund door een live orkest in de zaal.

De voormalige cinema wordt nu omgetoverd tot een woonproject en de gevel zal worden behouden. Meer daarover in Cultuurtempel Limelight in Kortrijk wordt woonproject, iconische gevel blijft.

Foto © Copyright Stad Kortrijk