• Nostalgie

Een reis door de tijd naar het ‘Oud Cortryck’

Nostalgie |

Dit gebouw in de Wijngaardstraat is een stukje Kortrijkse geschiedenis op zich. Het huis heeft immers sinds de bouw in de jaren 1600 heel wat bestemmingen gehad: beenhouwers, kleermakers, smeden, wolhandelaars, kannenslagers en herbergiers vonden allemaal hun weg naar deze woning.

Sinds 1890 heeft het gebouw iets meer stabiliteit gekend. Vanaf dan werd het namelijk een herberg, al bleef het gebouw wel veranderen van naam. In 1890 startte de herberg onder de naam 'In den Biervoerder', in 1960 werd het vervolgens 'Oud Cortryck' gedoopt, daarna volgden 'Copper Kettle Inn' in 1982 en 'De Ton'. In 1991 werd ten slotte beslist om terug te keren naar de naam 'Oud Cortryck'.

Sinds 2019 wordt café 'In den Herberg “Oud Cortryck”' uitgebaat door Markenaar Lien Verschaeve en kan je er terecht voor een hapje en een drankje. Het gebouw is een beschermd monument, bij de renovatie werden de oude elementen behouden. Als je binnenwandelt voelt het aan alsof je tientallen jaren terug in de tijd wordt geslingerd.

Foto © Seniorennet (Ronny Courtens)