• Weetjes

Floating Gardens, een drijvend droomlandschap

Weetjes |

Aan de verlaagde Leieboorden in Kortrijk liggen een aantal drijvende tuintjes. Het werk 'Floating Gardens' is van de hand van Michel Desvigne, een Franse landschapsarchitect. Het project werd ontworpen in het kader van het Interregproject Design’IN voor het kunstenparcours Contrei Live en is permanent. De ambitie is om het aantal eilanden op termijn uit te breiden.

Floating Gardens is een drijvend droomlandschap op de Leie dat oproept om stil te staan bij water en de creatie van nieuwe natuurvormen in de stad.

Op de drijvende matten floreren oorspronkelijke Leieoeverplanten. De planten schieten wortel in het water, waarbij het drijvende ecosysteem ze ondersteunt zonder aarde. De methode is vergelijkbaar met hydrocultuur. De groene eilanden reproduceren de natuurlijke beplanting van de Leieoevers, ze trekken de natuur als het ware binnen in een stedelijk landschap. In hun natuurlijke vergankelijkheid leggen ze de nadruk op de overgang van de seizoenen. Wie goed oplet ziet tussen de gewassen eenden en andere vogelsoorten zitten.

Herbekijk hier de lezing met Michel Desvigne.