• Wat te doen
  • Weetjes

Geniet van de rust in de Kortrijkse Lourdesgrot

Weetjes |

Wist je dat Kortrijk haar eigen Lourdesgrot heeft? De grot ligt pal in het centrum en vormt er een ware oase van rust! 😍

Op de hoek van de Wandelingstraat en de Veldstraat vind je de Sint-Antoniuskerk en haar Lourdesgrot. De kerk zelf kwam er dankzij de bevolkingsgroei in de negentiende eeuw en werd gesticht in 1873. 35 jaar later mocht Kortrijk dan haar Lourdesgrot verwelkomen. De namaakgrot werd eigenlijk gebouwd voor de vijftigste verjaardag van de eerste verschijning van Maria in Lourdes.

De grot werd officieel ingewijd door monseigneur Waffelaert op 11 februari 1908 en dat was meteen een heel spektakel. Wel 50.000 mensen brachten die dag een bezoek aan de grot. Dat waren zowel bedevaarders vanuit België als Frankrijk. Bovendien was er ‘s avonds een heuse kaarskensprocessie van de Sint-Antoniuskerk naar de grot. De grot kreeg zelfs de zegen van de paus als nieuw bedevaartsoord!

We mogen eigenlijk van geluk spreken dat de grot er tegenwoordig nog is. Na de Eerste Wereldoorlog was er namelijk zoveel schade dat de grot bijna volledig werd afgebroken! Bovendien veroorzaakte een storm in 1945 heel wat schade. Er ontstond namelijk een brand door de omgevallen kaarsen.

De jubelgrot is zeker eens een bezoekje waard en is bovendien een ideale rustplaats op jouw wandeling door onze mooie stad! Waar in Kortrijk geniet jij graag van de rust?

Foto © Toerisme Kortrijk