• Nostalgie

Opa’s teletijdmachine: Guldenspoorpad 🚂

Nostalgie |

De fietssnelweg Guldenspoorpad ligt op een oude spoorwegbedding, spoorlijn 83. In 1869 passeerde hier de eerste locomotief over de sporen tussen Kortrijk, Avelgem en Ronse. Deze verbinding was van belang voor zowel personen- als goederenvervoer. In de negentiende eeuw was er een grote nood aan seizoenarbeiders en mijnwerkers. Tegelijk zorgde de spoorlijn voor een betere verbinding tussen de steenkoolbekkens en Kortrijk als groeiende industriestad. In de jaren zestig werd het personenvervoer stopgezet.

Mijn opa vertelde me dat tot halfweg de vorige eeuw de meeste spoorlijnen in en rond Kortrijk gelijkgronds liepen, tot men de lange wachttijden aan de verschillende overwegen beu was. De spoorwegovergangen werden tunnels, vandaar de verhoogde bedding van spoorlijn 83.

In 2003 werden de sporen uiteindelijk opgebroken en stelselmatig vervangen door een fietspad. Een welgekomen alternatief voor schoolgaande jeugd zoals mezelf, zo kon de drukke N8 vermeden worden. De fietssnelweg betekende eveneens tijdwinst, dus ook een goede zaak in functie van de ouderlijke avondklok 😉