• Nostalgie
  • Weetjes

Het laatste begijntje ter wereld woonde in Kortrijk

Weetjes |

Als je de middeleeuwen wil voelen in Kortrijk, dan moet je in het begijnhof zijn. Het werd in 1238 opgericht en de huidige 41 huisjes werden gebouwd in de 17e eeuw. In het begijnhof leefden de begijntjes in dienst van het geloof, waar hard werken en zorgen voor anderen centraal stonden.

Dit stukje UNESCO werelderfgoed was oorspronkelijk omringd door het grafelijk kasteel, de stadswallen en het Sint-Maartenkerkhof. Tegenwoordig vind je het in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Sint-Maartenskerk. We hebben geluk dat we het tegenwoordig nog steeds kunnen bewonderen. Het werd immers maar liefst drie maal verwoest! De eerste keer viel het begijnhof ten prooi aan de Guldensporenslag. Vervolgens moest de buurt het onderspit delven in 1382 tijdens de Slag bij Westrozebeke en het werd een laatste keer verwoest in 1684, ditmaal door de Fransen.

In het begijnhof staat bovendien een standbeeld van de laatste inwoonster. Haar naam was Marcella Pattyn. Zij was niet alleen het laatste begijntje in Kortrijk, maar ook ter wereld! Met haar dood kwam er een eind aan een traditie van wel 800 jaar. Ze werd de laatste begijn ter wereld in 2008, toen Marcella Van Hoecke uit Gent overleed. Op de foto zien we hoe ze Koningin Paola ontmoette.

Marcella was geboren in Congo en werd op jonge leeftijd bijna volledig blind. Daardoor lukte het haar niet om in te treden in een kloosterorde. Gelukkig kon ze toch terecht in het begijnhof van Sint-Amandsberg, toen nog een gemeenschap van zo’n 150 begijntjes. Vanaf 1960 woonde ze dan in het Kortrijkse begijnhof met haar acht medebegijnen. Heel wat toeristen brachten haar een bezoekje. Marcella speelde hierop in door miniatuurbegijntjes te maken en te verkopen. De opbrengst schonk ze dan aan een vereniging voor zieken.

In de laatste jaren van haar leven kreeg ze extra veel aandacht. Zo mocht ze voor haar 90e verjaardag in het televisieprogramma Villa Vanthilt verschijnen en zei burgemeester Stefaan De Clerck bij haar 91e verjaardag dat ze een “levend stuk werelderfgoed” was. Op dat moment was Marcella 70 jaar begijn. Toen ze op 14 april 2013 overleed, werd er over de hele wereld over haar geschreven. Zo verscheen ze als eerste Vlaming in ‘The Economist’!

Foto © OCMW Kortrijk