• Nostalgie

Het succes van de gebroeders De Coene: zelfs Nicole Kidman is fan

Nostalgie |

In het jaar 1929 bezoekt koning Albert I de werkhuizen van de gebroeders De Coene. Het bezoek vindt plaats op 19 april en op de foto zien we de koning vergezeld met Jozef De Coene. Op dat moment is de meubelzaak van de gebroeders De Coene al een heel succes.

Kunstwerkstede De Coene maakte meubelen voor de hogere klasse. De zaak kenmerkte zich door meubelen te ontwerpen in de stijlen art nouveau en art deco. Later gingen ze ook aan de slag met modernistische ontwerpen. Tegen de Tweede Wereldoorlog waren er zo’n 3.000 werknemers in dienst in de fabriek op De Pottelberg.

Hun succes leverde de broers connecties en vrienden op als James Ensor, Constant Permeke en Stijn Streuvels. Daarnaast mochten ze meerdere keren koninklijk bezoek ontvangen. De meubels van de Kunstwerkstede werden bovendien tentoongesteld op verschillende wereldexpo’s. De Tweede Wereldoorlog was echter een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het bedrijf. De fabriek werd enkele malen gebombardeerd, maar erger was de economische collaboratie met de Duitsers van Jozef De Coene. Na de oorlog werd hij dan ook veroordeeld en het beheer van de fabriek werd de broers tijdelijk ontnomen.

In de jaren 50 leefde de zaak opnieuw op dankzij het Knoll-meubilair en dankzij hun nieuwe technieken als spantenbouwer en prefabconstructeuur. In 1956 bijvoorbeeld mochten Kunstwerkstede De Coene de handelshal op de Veemarkt maken. Toch bleef het vernieuwde succes niet duren en 1976 betekende het einde van het bedrijf. Vandaag de dag is het meubilair echter weer populair. Een echt vintage design van De Coene kan in Amerika bijvoorbeeld heel wat geld opleveren. Zo heeft niemand minder dan Nicole Kidman een tafel van de gebroeders De Coene in huis! Een dressoir van De Coene werd dan weer verkocht voor maar liefst 100.000 dollar.

Foto © Stad Kortrijk