• Weetjes

Hoe het Belfort van Kortrijk bijna afgebroken was

Weetjes |

Wist je dat de vroegste vermelding van het Belfort van Kortrijk teruggaat naar 1307? Tegenwoordig dateert wel enkel het onderste deel van de toren nog uit die periode. De renovaties begonnen allemaal in de middeleeuwen. De toren werd toen namelijk gehalveerd omdat hij dreigde in te storten. Het bovenste gedeelte werd in 1520 heropgebouwd met 1 centrale torenspits en vier kleinere op elke hoek. Het zicht dat we vandaag kennen dus!

De twee figuren die telkens het uur slaan hoeven we waarschijnlijk niet meer voor te stellen. Deze twee bekende Kortrijkzanen heten uiteraard Manten en Kalle. De oorspronkelijke uurslager Manten staat echter al lang niet meer in onze stad. Die werd in 1382 immers als oorlogsschat geschonken aan de stad Dijon door Filips de Stoute!

Wij kennen de toren nu als een alleenstaand bouwwerk, maar dat was heel lang niet het geval. Vroeger was die namelijk deel van de ‘lakenhalle’ en later van een reeks huizen. Toen die allemaal afgebroken werden, zag het er ook even benard uit voor de toren. Gelukkig protesteerden heel wat (vooraanstaande) Kortrijkzanen en werd de toren van de sloophamer gered! Dankzij hen kunnen we tegenwoordig nog steeds genieten van dit stukje architectuur.

Foto © Toerisme Kortrijk