• Kortrijkzaan in de kijker

Kortrijkzaan in de kijker: Frauke, taxidermiste

Kortrijkzaan in de kijker |

Frauke Vandekerckhove is eigenaar van Instituut SAUVAGE, een taxidermiewinkel en atelier. Alle dieren die er worden opgezet zijn een natuurlijke dood gestorven. Ze komen uit dierentuinen en -winkels, van bij kwekers, of waren huisdieren. Momenteel zitten in Frauke haar diepvries een kat en een chihuahua, klaar voor hun tweede leven.

In de winkel vind je een ruim aanbod aan opgezette vogels, zoogdieren en reptielen alsook schedels en dieren op sterk water. Ook voor educatieve projecten worden dieren opgezet, zo heeft Frauke enkele samenwerkingen lopen met musea en educatieve centra.

Het is een zonde om deze mooie dieren te laten vergaan, ik wil de schoonheid behouden. Met mijn praktijk geef ik ze een tweede leven.

Frauke startte ongeveer vijf jaar geleden met haar nieuwe passie. Van opleiding is ze grafisch ontwerper. Er bestaat geen opleiding in België voor taxidermist, ze vond ook niemand om haar op te leiden. Dus heeft ze het zichzelf dan maar aangeleerd. Haar eerste project was een roofvogel die tegen een raam bij het KASK in Gent was gevlogen. Na een zorgvuldige voorbereiding was het onmiddellijk een succes. Hij staat nog steeds te blinken in haar atelier.

Het leuke aan de job is dat je elke dag een ander dier van dichtbij kan bestuderen en eens echt de tijd nemen om de anatomie te bekijken. Heel interessant, zeker bij dieren die ik nog nooit in het echt heb gezien.

Frauke biedt ook workshops aan om meer mensen te laten kennismaken met taxidermie. Op enkele uren tijd toont ze je de basis van het opzetten van een kleine vogel.

📍 Lange-Brugstraat 35