• Wat te doen

LEEFWERK, een alternatief openluchttheater

Wat te doen |

Het Schouwburgteam stuurde in het kader van 100 jaar Schouwburg Kortrijk een open call uit naar kunstenaarscollectieven: hoe het Schouwburgplein tot leven laten komen? Hoe kunnen ze het gebouw en hun werking meer openstellen? Hoe de inwoners van Kortrijk betrekken? LEEFWERK kwam als winnaar uit de bus. Samen met alle inwoners van Kortrijk hebben ze een DIY-schouwburg gemaakt op het Schouwburgplein.

Niels Coppens en Roman Lutherbacher van LEEFWERK streken maandag 23 augustus neer op het Schouwburgplein. Met de hulp van verschillende vrijwilligers en vzw Ak’tractie begonnen ze er aan de basis. Ze palmen acht weken lang het Schouwburgplein in. Ze bouwen negen lage podia, ieder podium weerspiegelt een functie van een schouwburg: een foyer, een communicatiedienst, een tribune enzovoort. Het wordt een ministad op de planken. Niels hoopt vooral de nieuwsgierigheid van de inwoners van Kortrijk te prikkelen, want “nieuwsgierigheid verbindt” en zo een ontmoetingsplek te creëren. Iedereen die langskomt mag één van de ruimtes inpalmen en er hun podium van maken. Er is geen programma.

‘Voor iedereen, door iedereen’: dat is het motto. Iedereen is verantwoordelijk voor wat er al dan niet gebeurt. Wees nieuwsgierig en neem het heft in handen. Of kom gewoon eens piepen.

Wie heeft Roman en Niels reeds ontmoet op het Schouwburgplein? Nog tot en met 17/10 zijn ze elke dag van ’s ochtends tot ’s avonds aanwezig.