• Weetjes

Nieuw stadspark ‘Paulientjes’ komt vlak bij de Broeltorens

Weetjes |

Bij de Broeltorens genieten we binnenkort van meer natuur. Tussen de gebouwen van nieuwbouwproject One Broel en de Leie komt er namelijk een nieuw stadspark van 3.500 m² bij met in totaal 50 bomen.

De boom op de foto moet het pronkstuk van het nieuwe stadspark worden. Het is een winterlinde (meer bepaald een inheemse Tilia Cordata) van 27 jaar. Aangezien winterlindes wel 1.000 jaar kunnen worden, zal deze boom het park nog eeuwenlang domineren! Daarnaast komen er nog 33 nieuwe bomen bij, wat het totaal aantal bomen in het park op 50 zal brengen.

Wat vroeger de speelplaats van de Paulienen was, wordt nu een publiek stadsplein van 3.500 m² met 50 bomen. Dit nieuw plein vormt samen met de heraangelegde tuinen Messeyne en het Guldenbergplantsoen een mooie groene oase tot aan ‘t Plein. Ook de onpraktische trappen en fiets'chicane' naast de Broeltorens verdwijnen en worden heraangelegd met een zachte helling voor fietsers en voetgangers.

 Wout Maddens, schepen van Bouwen en Wonen

Het stadspark kreeg de naam ‘Paulientjes’ als verwijzing naar de zusters van Sint-Vincentius a Paulo. Deze locatie was immers vanaf 1833 een klooster en school van de zusters. Het Ten Broele Instituut werd in 2001 opgenomen in de Pleinschool (nu Guldensporencollege) en sloot de deuren in 2013. Het toekomstige park verwijst met een zitmuur en verlaagd parkdeel naar de oude stadswallen. Bovendien zal de zitmuur zorgen voor een mooi zicht op de Broeltorens en de Leie. Wij zijn alvast benieuwd naar het resultaat!

Foto (schepen Wout Maddens met het architectenteam) © Copyright Stad Kortrijk