• Weetjes

Nieuwe straatnaam ter ere van Tinekesfeesten

Weetjes |

Wie kan het lied van Tineke van Heule meezingen? Wij zingen het alvast graag uit volle borst mee! 😍

Dat Tineke en haar Tinekesfeesten populair zijn, wordt nog maar eens bewezen door de recente verandering van een Kortrijkse straatnaam. De Koning Leopold II-laan in Heule gaat voortaan immers door het leven als de Rosa Laperelaan. Zegt die naam je niets en zie je niet meteen de link met de Tinekesfeesten? Geen probleem, want wij geven je graag een woordje uitleg!

Rosa Lapere staat bekend als de ‘moeder’ van de Tinekesfeesten. Zij kwam immers op het idee om een verkiezing in het leven te roepen en zo jaarlijks een Tineke van Heule uit te kiezen. Vanaf 1964 werd deze traditie in het leven geroepen, en het werd een groot succes! Om je een nog beter beeld te geven van wie Rosa was, hebben we nog enkele weetjes opgelijst:

✨ Voor Rosa op het idee kwam om de Tinekesfeesten in het leven te roepen, organiseerde ze al dameskoersen en zorgde ze ervoor dat de operette “Het Witte Paard” in Heule werd vertoond in 1963.

✨ Rosa Lapere hield zich 7 jaar lang bezig met de organisatie van de Tinekesfeesten en bleef vanaf 1971 meer op de achtergrond. Ze overleed in 1994.

✨ Sprak je over een ‘miss’ in plaats van een Tineke? Dan zwaaide er wat, want Rosa maakte het duidelijk dat een Tineke een echte ambassadrice van Heule was en dus erg veelzijdig moest zijn.

✨ Rosa was ook meter van de studentenclub “Die Freule”, die in 1964 werd opgericht.

Voilà, nu weet je hopelijk al heel wat meer over “Rozatje van Duulke van Den Bouw”. Weet je toevallig ook wie de mensen op deze foto van 1974 zijn? Laat het ons weten in de comments! Het Tineke van dat jaar was Mia Cattebeke.

#mijnstadkortrijk #weetjeswoensdag #lovelocal

Foto © Stad Kortrijk