• Nostalgie

Opa’s teletijdmachine: de Kortrijkse zomercavalcade

Nostalgie |

Mijn grootvader, Stefan Vandaele, bracht zijn jeugd door in Kortrijk. De passie voor schrijven en verhalen vertellen zit duidelijk in de familie. Nu en dan stuurt hij me zijn “seniorentips” 😊 Deze anekdotes deel ik graag met jullie.

Beste Margot, even terug in de Teletijdmachine.

Een cavalcade is een soort optocht en de Kortrijkse zomercavalcade was heinde en verre bekend, het was een hoogdag voor Kortrijk. Bestaat ze nog? Jammer genoeg niet, het was een naoorlogs gebeuren en heeft amper de zestiger jaren gehaald.

De optocht had vier onderwerpen:

1. Er liepen meerdere fanfares en harmonieën mee, ze kwamen van kilometers ver, zelfs enkele vanuit het buitenland.

2. Verschillende publiciteitskaravanen. Elke belangrijke Kortrijkse neringdoener kon er niet ontbreken. Autohandelaars lieten hun recentste modellen meerijden, meubelzaken reden mee met hun vrachtwagens, brouwerijen (waarvan Kortrijk er toen meerdere had) met oldtimers of nieuwe biercamions. Kortom, wie vond dat hij zijn waar moest aanprijzen, was te zien in de zomercavalcade.

3. Elke wijk vaardigde een groep af en die een jaar lang repeteerden om via straattheater hun nummertje op te voeren, dat dan meestal gebeurde in mooi aangepaste klederdracht. Zie foto!

4. Dan waren er ook de enkelingen, die voor levend standbeeld speelden, of een vervoermiddel bereden waarvoor zelfs geen naam bestond. Ook Disten Pulle liep mee, maar aan die volksfiguur besteden we aandacht in een aparte rubriek.

Al die vertoningen werden bovendien door elkaar gemengd, zodat heel de optocht een kleurrijke bedoening werd. Er waren taferelen waarbij sommige deelnemers elkaar in de weg liepen of reden, tot groot jolijt van de toeschouwers. “Officials” moesten dan tussenkomen om de orde te herstellen, maar omdat er zoveel cafés moesten gepasseerd worden, waar de officials iets aangereikt kregen, waren hun tussenkomsten minder doeltreffend naarmate de namiddag vorderde.