• Nostalgie

Opa’s teletijdmachine: de ondergewaardeerde Steenpoort

Nostalgie |

Mijn grootvader, Stefan Vandaele, bracht zijn jeugd door in Kortrijk. De passie voor schrijven en verhalen vertellen zit duidelijk in de familie. Nu en dan stuurt hij me zijn “seniorentips” 😊 Deze anekdotes deel ik graag met jullie.

Beste Margot,

De ondergewaardeerde Steenpoort in Kortrijk. Vraag aan tal van Kortrijkzanen waar de Steenpoort zich bevindt en ze zullen het antwoord schuldig blijven. En nochtans, het was, en is nog steeds een belangrijk stukje straat.

Toegegeven, de ligging zowat geprangd tussen de Lange Steenstraat en de Voorstraat is oorzaak van haar mindere bekendheid. De meeste Kortrijkzanen denken waarschijnlijk dat de Lange Steenstraat gewoon doorloopt tot waar de Voorstraat begint. Ooit (tot 1677) was de Steenpoort een échte poort die het oosten van de straat markeerde. De huidige Steenpoort begint aan de hoek van de Sionstraat en loopt tot en met de Grote Kring. Je kende de Lange Steenstraat en de Korte Steenstraat als belangrijkste winkelstraten van Kortrijk, maar vanaf nu benoem je ook best de Steenpoort als dusdanig.

Groetjes,
Opa