• Nostalgie

Opa’s teletijdmachine: Disten Pulle

Nostalgie |

Mijn grootvader, Stefan Vandaele, bracht zijn jeugd door in Kortrijk. De passie voor schrijven en verhalen vertellen zit duidelijk in de familie. Nu en dan stuurt hij me zijn “seniorentips” 😊 Deze anekdotes deel ik graag met jullie.

Beste Margot, even terug in de Teletijdmachine.

In de jaren 50, toen er nog geen TV was, en “Beste kijkers” vervangen werd door “Beste luisteraars” kwam nieuws en ontspanning dus de huiskamer binnen via de radio. Een kampioen daarbij was Radio Kortrijk, hun succesnummer was de Bonte Avond op woensdag.

Eén fictief radiofiguur stak daar bovenuit, hij heette Desiderius Pullaporta, kortweg “Disten Pulle”, een wielrenner getypeerd door de “drinkpulle” in zijn achterzak, zijn poefbroek, zijn koereurspet en de regenboogtrui van Briek Schotte. Hij was een geesteskind van Bert Dewilde uit Bissegem (onder pseudoniem Bert Wilbiss) en zijn optreden bracht gezonde leute in menig Vlaamse huiskamer. Iedere Kortrijkzaan zat de woensdagavond aan de radio gekluisterd om van de 20 minuten durende monoloog niets te missen. Disten sloot steevast zijn radio-uitzending af met de woorden “Allé tot de noaste weke en g’eit allemoale de komplimenten van mijn Marlowize!”

Disten Pulle werd vertolkt door de Kortrijkse schoenmaker en acteur Gust Hubrecht en liep jaarlijks mee in de Kortrijkse zomercavalcade. Dus, jeugd, vraag maar eens aan een Kortrijkse (over)grootvader of -moeder of ze Disten Pulle nog kennen en ze zullen dit verhaal beamen.

Groeten,
Opa