• Nostalgie

Opa’s teletijdmachine: over Nieuw-Kortrijk, Korea en Kortrijk-aan-zee

Nostalgie |

Mijn grootvader, Stefan Vandaele, bracht zijn jeugd door in Kortrijk. De passie voor schrijven en verhalen vertellen zit duidelijk in de familie. Nu en dan stuurt hij me zijn “seniorentips” 😊 Deze anekdotes deel ik graag met jullie.

Beste Margot, even terug in de Teletijdmachine.

Voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog had Kortrijk veel oorlogsschade, de behuizing voor veel Kortrijkzanen was dan ook problematisch. Zo vlug mogelijk werden er noodwoningen opgetrokken. De huisvestingsmaatschappij “De Goedkope Woning” begon begin der jaren 50 sociale woonwijken te bouwen. De grootste sociale woonwijk van Kortrijk was waarschijnlijk deze langs de spoorlijn 83 Kortrijk-Ronse en kwam tot bijna aan het kanaal Bossuyt-Kortrijk (de regio tussen de Dokter Snellaertstraat en Goedendaglaan). Men noemde het “Nieuw-Kortrijk”, want het was inderdaad een serieuze gebiedsuitbreiding van bebouwd Kortrijk.

Maar … er was een maar, dit was overstromingsgebied. De daar gelegen landerijen en weiden kwamen 's winters onder een omvangrijke waterlaag te liggen, waarbij het dan soms tot de meimaand duurde voor het water weggetrokken was. Dus om boven het overstromingsniveau te blijven, moest de grond waar de huizen zouden komen minstens een meter opgehoogd worden, wat men dan ook deed. Maar de aanblik van die werken, de soms vastgelopen vrachtwagens en het onregelmatige patroon van putten en dalen zag er uit als oorlogsgebied. En daar in die tijd de oorlog in Korea woedde (waar ook Belgen in meevochten) veranderden enkele spitsvondige geesten de naam Nieuw-Kortrijk naar Korea.

Wat dan met de naam Kortrijk-aan-zee? Het ophogen van de grond en het bouwen van de huizen zorgden ervoor dat 's winters niet alleen de weiden, maar ook de tuinen van de huizen tot watermassa's herschapen werden. Er was zoveel water in de wijk Nieuw-Kortrijk dat een of andere slimmerik een bord vastgemaakt had aan een paal bij de ingang van de wijk, met daarop de naam: “Kortrijk-aan-zee”. 's Winters en na enkele dagen vorst waren die wateringen herschapen in ijspistes en van heinde en ver kwamen er schaatsers om daarvan te profiteren.

Nu, enkele generaties later, is Nieuw-Kortrijk aan renovatie toe, een renovatie die al enkele jaren aan de gang is. De werken zouden resulteren in kwaliteitsvolle eigentijdse woningen zodat de – nog steeds bestaande – naam Nieuw-Kortrijk weer zijn terechte betekenis krijgt.

Groetjes,
Opa