• Nostalgie

Opa’s teletijdmachine: Radio Kortrijk 🎙️

Nostalgie |

Mijn grootvader, Stefan Vandaele, bracht zijn jeugd door in Kortrijk. De passie voor schrijven en verhalen vertellen zit duidelijk in de familie. Nu en dan stuurt hij me zijn “seniorentips” 😊 Deze anekdotes deel ik graag met jullie.

Beste Margot, even terug in de Teletijdmachine.

Radio Kortrijk van de jaren vijftig en de rol van “radiodistributie”. In die periode was de aankoop van een radio voor veel gezinnen nog een grote hap uit het budget, maar er was een goedkopere oplossing. Er was reeds radiodistributie via de kabel, vergelijkbaar met wat we decennia later zouden leren kennen als teledistributie.

Zowat heel Kortrijk werd bekabeld en wie een abonnement nam, kreeg die kabel binnen. Via een schakeldoos eindigde die in een eenvoudige luidspreker, gemonteerd in een houten box. Op de schakeldoos waren (slechts) vier mogelijke standen met als voornaamste de N.I.R. (Nationaal Instituut voor de Radio-omroep) en de gewestelijke zenders. Verder was er een volumeknop, maar die had een eigenaardigheidje. Waren er veel abonnees die naar dezelfde zender luisterden, dan verzwakte het signaal navenant, wat tot frustratie leidde bij veel gebruikers. Bij bijvoorbeeld een verslag over een rit in de Ronde van Frankrijk, waar velen natuurlijk naar luisterden, moest men al heel dicht bij de luidspreker zitten om niets te missen.

Kampioen van volumeverlies was echter de “Bonte Avond”, een uitzending op woensdagavond, immens populair in Kortrijk en omstreken. Iedereen wilde dat horen, soms met het oor tegen de luidspreker, want de grappen en grollen van de Bonte Avond waren gereduceerd tot gefluister.

Ik zie het echt voor mij! Allen met het oor tegen die luidspreker, broers en zussen die elkaar uit de weg duwen, het zagen bij de oudjes, het “geshhht” 😂