• Nostalgie

Opa’s teletijdmachine: Shopping Street 🛍️

Nostalgie |

Mijn grootvader, Stefan Vandaele, bracht zijn jeugd door in Kortrijk. De passie voor schrijven en verhalen vertellen zit duidelijk in de familie. Nu en dan stuurt hij me zijn “seniorentips” 😊 Deze anekdotes deel ik graag met jullie.

Beste Margot, even terug in de Teletijdmachine.

In 1962 maakte men van de Korte Steenstraat de eerste verkeersvrije wandelstraat van Kortrijk. Een tijdlang werd naar deze straat verwezen met een alternatieve naam, namelijk de “Shopping Street”. Uiteindelijk is die dan toch weer (terecht) gewijzigd in de Korte Steenstraat. De foto werd vermoedelijk genomen tijdens de braderie.

“Terecht”, het lijkt erop dat de nieuwe uitheemse benaming bij het grote publiek geen bijval heeft gekend 😅

De Steenstraat is altijd een drukke winkelstraat geweest. Al sinds de 18e eeuw zijn hier verschillende winkels en horecazaken gevestigd, waaronder Tea Room Lord Nelson, nog steeds te vinden op huisnummer 18. Een wat akeligere anekdote is deze van huisnummer 7, het gewezen café Parnassus. De rederijkers ‘De Kruisbroeders’ kwamen hier dikwijls samen. De waard, Leon Vanhoenacker, werd in januari 1865 op geheimzinnige manier vermoord en enkele dagen later uit de Leie opgevist. De dader werd blijkbaar nooit gevonden …