• Eten en drinken

Restaurant Nectar: “Wij zijn een van de oudste vegetarische restaurants in Vlaanderen.”

Eten en drinken |

Restaurant Nectar bestaat al sinds 1982 en is daarmee een van de oudste vegetarische restaurants in Vlaanderen. Onze interesse was meteen gewekt en dus vonden we het tijd voor een babbel met de zaakvoerders!

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om met jullie zaak te starten?

Mijn vrouw en ik zijn begonnen met het restaurant in 1982 om milieuredenen. We hadden eind jaren '70 onze eigen milieuactiegroep opgericht. Nadat ik enige tijd gewerkt had in het vegetarisch restaurant 'De Goede Aarde' in Antwerpen vond ik de tijd rijp om zelf te koken. Als bij toeval was het restaurant Nectar (ja, dezelfde naam) in Kortrijk over te nemen.

Wat waren de belangrijke mijlpalen van jullie zaak?

We hebben enkele keren verbouwingen uitgevoerd en breidden na verloop van tijd ook uit qua personeel. Tijdens enkele voedselcrisissen merkten we bovendien dat we de toeloop nauwelijks aankonden. Dat ging dan om de Dioxinecrisis en de MKZ-crisis (mond- en klauwzeer).

Wat onderscheidt jullie van de andere zaken?

Wij zijn een veganistisch – vegetarisch restaurant. Bovendien zijn we ook een biologisch dagschotelrestaurant. Dat wil zeggen dat we dagelijks één menu aanbieden met enkele kleine variaties op het thema. Dit concept bestaat ook al in andere steden, maar dat maakt ons wel uniek in Kortrijk.

Welk gerecht van de menukaart is jouw favoriet?

Een favoriet op de kaart hebben we niet echt. Als we dan toch moeten kiezen, gaan we voor de totale zeer gevarieerde schotel.

Wat moeten de Kortrijkzanen nog weten over jullie?

Wij kweken op ons boerderijtje enkele groenten, kruiden en fruit voor het restaurant. Voor de kruiden maken we een selectie op basis van versheid. We kiezen bijvoorbeeld voor peterselie en kervel omdat die erg vers moeten zijn. Bij het fruit kunnen we iets meer variëren. Zo kweken we zelf onze appels, peren, perziken, pruimen, bramen, frambozen en meer! Het groenteafval verwerken we bovendien op onze composthoop en die compost gebruiken we in de tuin. Zo is de cirkel rond.

📍 Sint-Jansstraat 17, 8500 Kortrijk