• Wat te doen

Stadsgroen Marionetten, een stuk natuur midden in jouw stad

Wat te doen |

Op enkele minuten fietsen van het stadscentrum ligt een groene schat van 57 hectare. Stadsgroen Marionetten is een recreatief natuurgebied in Kortrijk en bestaat uit verschillende locaties, elk met een eigen sfeer. Zo vind je bijvoorbeeld in ‘Sint-Anna’ een speelbos en speelheuvels om te ravotten en kampen te bouwen, ideaal voor een familie-uitje. In het seizoen kan je hier ook fruit plukken.

Mijn favoriet is ‘De Libel’, op deze site ligt een paviljoen in de vorm van een reuzelibel. Het ligt zo’n 40 meter hoger dan de Leie en is het hoogste punt van de Marionetten. Daar ontmoet ik Bjorn, coördinator voor de natuurgebieden in Kortrijk. Zijn werkdag zit er bijna op, hij kwam nog even kijken naar het onderhoud rond de Libel, een tevreden man.

De paden zijn mooi gemaaid. Met het afgelopen seizoen moest dat meer gebeuren omwille van de regen. Sinds corona komen hier ook meer mensen wandelen.

Een tip van Bjorn: blijkbaar komt hier binnenkort een nieuwe geocache 😏

Samen met het Stadlandschap Leie en Schelde werkte Stad Kortrijk een wandelkaart uit die je langs de mooiste plekjes van het Stadgroen Marionetten brengt. Er zijn drie korte lusjes van elk ongeveer 1,5 km, of voor wie het volledige gebied wil ontdekken, is er nog een langere lus van ongeveer 7 km.

De wandelpaden zijn goed gemarkeerd op het terrein met paaltjes in passende kleurcode. Zo kan je ook zonder een kaart genieten van een deugddoende wandeling.