• Weetjes

Straten in verkaveling Langwater vernoemd naar Kortrijkse oorlogshelden

Weetjes |

Wist je dat vier straten in de verkaveling Langwater in Kortrijk werden vernoemd naar Kortrijkse oorlogshelden? De verkaveling in de buurt van de Lange Munte is momenteel nog in volle opbouw, maar de straatnamen zijn wel al bekend. Die verwijzen allemaal naar de Tweede Wereldoorlog en luiden als volgt: Parachutistenstraat, Commandopad, Roger Carrettestraat, Jean Melsensstraat, Jacques Picquartstraat, Raymond Holvoetstraat. Bovendien vind je een gedenksteen aan de ingang van Langwater.

De vier oorlogshelden die hun eigen straatnaam kregen waren allemaal Kortrijkzanen. Alle vier waren het jonge studenten die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog inschreven in het Brits leger. Daar werden ze parachutisten en moesten ze achter vijandige linies proberen te geraken. Raymond, Jacques, Jean en Roger sneuvelden allemaal tijdens de oorlog. Het verhaal van Jacques Picquart uit Heule kon je eerder al lezen in ons artikel Oorlogsverhaal Heulenaar Jacques Picquart zat in film uit 1948. Hieronder schetsen we nog even kort het leven van Raymond, Jean en Roger.

Raymond Holvoet was actief in Nederland en moest er zoveel mogelijk geallieerde parachutisten naartoe krijgen. Hij werd echter verraden en een vijandelijke kogel trof hem in de dij. Op 10 april 1945 werd hij gefusilleerd door de SS, nadat hij maandenlang werd gefolterd. Roger Carrette trok naar Frankrijk, maar een verkenningsopdracht op 8 augustus 1944 liep verkeerd af. De vijand kreeg hem in de gaten en doodde hem tijdens een vuurgevecht. Carrette kon wel nog zijn peloton verwittigen en slaagde er zo in om het leven van zijn medestrijders te redden.

Jean Melsens was de zoon van een Kortrijkse wijnhandelaar en was samen met Jacques Picquard naar Calais gefietst. Daar vervoegden ze het Britse leger. Jean kreeg opdracht om deel te nemen aan operatie Caliban en moest met zijn medesoldaten Belgisch Limburg bevrijden. Op 10 september 1944 sloeg het noodlot echter toe. Een Duitse artillerie-eenheid ontdekte hem. Jean vuurde meteen al zijn munitie af op de eenheid zodat zijn medesoldaten konden ontsnappen. Zelf moest hij het echter bekopen met zijn leven. Zijn heldhaftige actie leverde hem eerder al een gedenksteen op in Meeuwen. Daar vind je sinds 1995 ook het Sergeant Jean Melsenspark. Bovendien zijn er ook twee herdenkingsroutes in die regio. Wandelaars volgen er de Calibanwandeling en fietsers de Melsens-Limboschroute.

Foto © Project Langwater