• Wat te doen

Themareeks rond inclusie, participatie en rechten van personen met een beperking

Wat te doen |

Binnenkort biedt huisvandeMens Kortrijk een driedelige themareeks aan rond inclusie, participatie en rechten van personen met een handicap.

👉 Vertoning documentaire ‘Defiant Lives’ (vrijdag 29 april om 18u30)
Deze Australische documentaire brengt de wereldwijde disABILITY-activismebeweging in beeld. Aan de hand van nooit eerder vertoond archiefmateriaal en pakkende interviews met toonaangevende activisten reconstrueert de regisseur Sarah Barton zowel de geschiedenis als de actualiteit van een globale beweging die opkwam voor meer inclusie en participatie van personen met een beperking.

👉 Debat ‘Ethiek en handicap’ (zondag 15 mei om 10u30)
Wat vereist een rechtvaardige behandeling van personen met een handicap? Hoe verhouden individuele rechten, zorg en solidariteit zich ten opzichte van elkaar? Is het zinvol om personen met een handicap als een maatschappelijke groep of minderheid te benaderen? Wat is de invloed van beeldvorming op de positie van personen met een handicap in de samenleving en vice versa? Deze ethische vraagstukken en meer worden besproken door Prof. Dr. Adelheid Rigo, Prof. Dr. Gily Coene, Piet Devos, Luc Demarez, Xavier Deruytter en Patrick Vandelanotte.

👉 Dialoog ervaringsdeskundigen ‘Inclusie in de praktijk’ (donderdag 9 juni om 14u)
Inclusie is het streefdoel voor mensen met een handicap, maar inclusie roept ook heel wat vragen op. Is het haalbaar? Wat is er allemaal voor nodig? Is dit voor iedereen mogelijk? Patrick Vandelanotte van GRIP vzw brengt een kader aan rond inclusie. We gaan in dialoog met personen met een handicap die hun verhaal brengen over inclusie op het vlak van onderwijs, werk en wonen.

Schrijf je in via 056/25.27.51 of kortrijk@demens.nu

📍 VC Mozaïek , Overleiestraat 15A