• Weetjes

Tuinproject Secret Gardens leverde in 2009 tien tijdelijke tuinen op

Weetjes |

Wist je dat Kortrijk in 2009 een heuse tuinbiënale organiseerde? Het project werd Secret Gardens genoemd en vier maanden lang kon je genieten van extra natuur in wel tien nieuwe oases van rust.

Tien verloederde plekken in Kortrijk werden in 2009 getransformeerd tot tijdelijke tuinen. Daarbij gingen 5 Belgische en 5 buitenlandse tuinarchitecten aan de slag. De creatieve tuinen werden vervolgens vier maanden lang opengesteld voor bezoekers en buurtbewoners. Bovendien werden er fiets -en wandeltochten en allerlei evenementen georganiseerd.

Een van die tijdelijke tuinen was de Regenboogtuin. Die werd ingericht in het leegstaande schooltje De Regenboog in de Kortrijkse buurt Overleie. Dankzij de kleurrijke ‘geknipte mannetjes van papier’ (zie foto) kreeg de tuin een extra speelse toets. Heel wat buurtbewoners hielpen trouwens bij het aanleggen van de tuin. De ruimte kreeg bovendien op suggestie van de bewoners een zandbak en petanqueveld. In de zomer van 2009 werd de tuin intensief gebruikt voor feestjes, barbecues en ook voor filmvoorstellingen, picknicks en meer dankzij de karavaan van Summerscreen.

P.S. Sinds kort heeft Kortrijk opnieuw een regenboogtuin, deze keer op het terrein van AZ Groeninge!

Foto © Databank Publieke Ruimte