• Weetjes

Welk kunstwerk wil jij blijvend in Kortrijk zien?

Weetjes |

Kunstwerken THE LOVERS van Jeremy Deller (Tuinen Messeyne) en KOMPAS / PARADISE PROTOTYPE #2 van Stief Desmet (Houtmarkt) maken deel uit van Paradise. Een van de twee krijgt een permanente plaats in onze stad. Welk kunstwerk dat is, wordt beslist via een digitaal referendum waarin alle Kortrijkzanen hun stem kunnen laten horen. Ben je 16 + en Kortrijkzaan, surf dan naar www.kortrijk.be/digitaalreferendum en breng je stem uit. Nog tot en met zondag 24 oktober, 16u.

Paradise was en is een groot succes. We selecteerden twee kunstwerken die ook voor kinderen leuk zijn. De Kortrijkzanen beslissen nu mee welk kunstwerk we blijvend in de stad plaatsen.” – Ruth Vandenberghe, burgemeester

De gerenommeerde Britse kunstenaar Jeremy Deller maakte voor Paradise een nieuw kunstwerk dat de eerste en tweede triënnale verenigen. Deller combineert PLAY en Paradise in een speelelement voor jong en oud. Dit kunstwerk is gebaseerd op het scheppingsverhaal en de Tuin van Eden waarbij Eva, ondanks Gods waarschuwing, toch de verboden vrucht proeft en doorgeeft aan Adam. Iedereen wordt uitgenodigd om plaats te nemen op de schommel en zorgeloos de lucht in te vliegen. Boven je hoofd hangt de appel, als een dreigende aanwezigheid van de verleidelijke, verboden vrucht.

De Belgische kunstenaar Stief Desmet onderzoekt in zijn oeuvre de tweedracht tussen natuur en cultuur. Rond een grote, roterende moeraseik staat een cirkelvormige, gemetste muur met vier kleine openingen. De lage poorten zijn gericht naar de vier windrichtingen en elke ingang heeft zijn eigen noord-, oost-, zuid-, west symbool. Enkel kinderen kunnen de plek betreden. Met de hendels rond de basis van de eik kunnen ze de boom manueel in beweging brengen. Het werk staat symbool voor de kinderen die het roer overnemen en zo de toekomst richting geven. Stap voor stap brengen ze samen onze maatschappij in beweging.

© Steven Decroos