• Eten en drinken

Zin om te kokkerellen? Maak dan eens deze Kortrijkse klassieker!

Eten en drinken |

Zin om achter de potten en pannen te staan in je verlof? Dan is dit typisch Kortrijks receptje misschien iets voor jou. Tenminste als je van de Kortrijkse bil kan genieten. De Kortrijkse bil werd geboren in de 19de eeuw achter het fornuis van de keuken van hotel Damier te Kortrijk. Het is een zowel rauw als zacht gegaard gerechtje waar je spontaan van gaat watertanden.

De Kortrijkse bil is, zoals je misschien niet zou verwachten, geen kippenbil maar een kalfsbil! De bil wordt gerookt en gepekeld in thee en gecombineerd met een saus op basis van bouillon, sjalot, wijn en roze peperbollen. Krijg je het water al in de mond? Want wij wel! Het gerechtje wordt meestal geserveerd met schoreneren en kroketjes. Misschien wat winters, maar zolang we nog wachten op het mooie weer moet dat kunnen. Zin in gekregen? Volg dan onderstaand receptje voor 6 personen.

Ingrediënten

✔️ 200 g prei
✔️ 200 g selder
✔️ 2 uien
✔️ 2 wortelen
✔️ tijm
✔️ laurier
✔️ kruidnagel
✔️ 3 l water
✔️ peper & zout
✔️ 1,8 kg Kortrijkse Bil (gerookt en gestoomd kalfsvlees)
✔️ 18 schorseneren
✔️ 50 g boter
✔️ 3 dl room
✔️ nootmuskaat
✔️ 3 dl bruine kalfsfond

Bereiding

Kook de bil: Maak een bouillon met water, kruidnagel, peper, zout, tijm, laurier, prei, selder, uien en wortelen. Laat de bouillon een half uurtje goed op smaak komen en voeg het vlees daarna toe om te laten trekken op een heel laag vuurtje (45 minuten op 75°C).

Garneer: Wentel de schorseneren in een bechamelsaus

Maak de saus: Kies voor een witte saus of voor een bruine saus op basis van een halve liter sterk ingekookte kalfsfond vermengd met een halve liter bouillon.

Zin in deze klassieker, maar geen zin om ze zelf te maken? Dan kan je ook bij slagerij Mylle terecht in Gentsestraat 12 voor deze klassieker.

Afbeelding © Kaffee Damast