• Weetjes

Bruisende weetjes over de Dijle

Weetjes |

Wist je dat de Dijle maar liefst 86 km lang is? Daarbij passeert de rivier onder meer in Walibi in Waver, Leuven, Werchter en Mechelen. Wat is jouw favoriete Dijleplaats in Leuven? 😍

Merkwaardig aan de rivier is de samenvloeiing in Werchter van de Dijle en de Demer. Normaal gezien wordt er gezegd dat de kleinste stroom uitmondt in de grotere rivier, maar in dit geval is het net omgekeerd. Hoewel de Dijle op die plaats immers een kleinere stroom is dan de Demer, is het toch de Demer die uitmondt in de Dijle!

Daar zijn enkele mogelijke verklaringen voor. Leuven was vroeger al een historische stad met meer belang dan Aarschot en Diest. Een reden dat de Dijle haar naam behoudt in plaats van de Demer kan dus zijn dat de Dijle door de belangrijke stad Leuven stroomt en de Demer door de kleinere steden Aarschot en Diest. Een andere mogelijke verklaring heeft te maken met de ligging van de rivieren. Bij de monding maakt de Demer immers een bocht, terwijl de Dijle in een rechte lijn ligt. Het is dus geografisch logischer om te zeggen dat de Demer uitmondt in de Dijle.