• Nostalgie

De gloriejaren van Philips in Leuven

Nostalgie |

Vandaag keren we terug naar eind de jaren 40. Toen was het een drukte van jewelste aan de Philipsfabriek in Leuven. De fabriek was de oudste Philipsfabriek van België en kende haar start eind de jaren 1920. Door de economische depressie liep de productie wel wat vertraging op. Pas in 1934 werd er effectief apparatuur geproduceerd.

Naast radiotoestellen werden er ook zend- en ontvangstinstallaties voor civiele en militaire toepassingen gemaakt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schakelde de fabriek tijdelijk over op zaklampen en fietsonderdelen en eind de jaren 40 werden dan weer voornamelijk radiotoestellen geproduceerd. Rond 1960 kende de fabriek haar gloriejaren. Toen was ze de grootste van Europa met drieduizend medewerkers en een miljoen radiotoestellen. Vanaf 1970 werd er ook Hifi-apparatuur gemaakt, maar daarna kreeg de fabriek te kampen met de sterke concurrentie uit het Verre Oosten. In 1979 werd het vijftigjarig bestaan nog gevierd, maar in 1988 moest de fabriek de deuren sluiten.

De Philipssite werd nadien gerenoveerd en is nu een federaal administratief centrum. We sluiten af met een laatste weetje: de fabriek werd gebouwd naar het model van het zogenoemde ‘Klokgebouw’ in Eindhoven, de plaatselijke Philipsfabriek.

#mijnstadleuven #throwbackthursday #lovelocal

Foto © Oude foto’s delen