• Weetjes

De Kapel Sancta Maria: van klooster tot schoolgebouw

Weetjes |

Bij het woord kapel denk je niet meteen aan een tribune. Toch kan je deze uitzonderlijke combinatie terugvinden in Leuven. Daar vind je namelijk een kapel en school terug in één gebouw. De voormalige Kapel Sancta Maria werd in 2003 overgekocht door het aanpalende Sancta Maria Instituut en er werd een tribune aan toegevoegd.

Voor dit bijzonder stukje architectuur moet je aan de Tiensestraat 78 zijn in Leuven. De kapel droeg vroeger de naam Kapel der Conventuelen en maakte deel uit van een voormalig klooster. De kapel zelf dateert uit 1886 en het klooster was nog helemaal vernieuwd in 1969. In 2003 stierf de laatste pater en werd het gebouw dan ook aangekocht door het groeiende Sancta Maria Instituut.

De school lette er tijdens de restauratie en herinrichting op dat de kapel nog steeds gebruikt kon worden voor erediensten. Buiten de schooluren kunnen er dus nog steeds vieringen plaatsvinden. Het klooster werd heringericht tot klaslokalen en de kapel kreeg er een inklapbare tribune bij. Vanaf de tribune geniet je bovendien van een mooi zicht op de glasramen. Wat vind jij van deze herbestemming?

Foto © Kapel Sancta Maria