• Weetjes

De tiendenschuur, vroeger en nu

Weetjes |

Sinds midden 2021 is de hoeve van Abdij van Park uit 1663 helemaal gerestaureerd. De nieuwe functie ligt zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke functie van de gebouwen. Een van die gebouwen is de tiendenschuur. Wat gebeurde daar vroeger en wat gebeurt daar vandaag?

De tiendenschuur wordt zo genoemd, omdat in deze schuur vroeger de belastingen van de Leuvenaars werden opgeslagen. In die tijd moesten pachters als belasting één tiende van hun graanoogst afstaan. Het huidige interieur, na de restauratiewerken, heeft enkele authentieke elementen behouden, zoals de houten dakspanten, die na al die tijd nog steeds in een uitstekende staat waren. Ook de muren van de tiendenschuur behielden hun oorspronkelijke staat.

Het meest opvallende is waarschijnlijk dat de vloer in de schuur niet uit tegels of planken bestaat, maar uit aangestampte aarde, net zoals vroeger. De vloer bestaat ook uit een hoog en een laag gedeelte. In de lage zone heb je rechtstreeks toegang tot de moestuin en de buitenstal. Op het hoge gedeelte werd vroeger het hooi en stro gestapeld. Wanneer de kar met balen hooi en stro in het lage gedeelte stond, kwam dit op gelijke hoogte met de vloer van het hoge gedeelte, waardoor men makkelijker kon stapelen.

Tegenwoordig vind je in de tiendenschuur de abdijwinkel De Wikke, met een ruim assortiment biologische groenten en fruit. De Wikke is een project van Wonen en Werken, dat mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt tewerkstelt. De nodige nieuwe elementen zoals ramen en deuren zijn zo minimalistisch mogelijk aan het interieur toegevoegd en zijn makkelijk te onderscheiden van de oorspronkelijke elementen, door hun moderne uitzicht.

Afbeelding © Visit Leuven