• Nostalgie

De voormalige grootste conservenfabriek van België was gevestigd in Wilsele

Nostalgie |

Wist je dat de Leuvense Vaart in Wilsele vroeger de locatie was van de bekende conservenfabriek Marie Thumas? Het bedrijf produceerde als eerste in België groenten in blik en groeide uit tot een van de bekendste merknamen van het land. De Doornikse ingenieur Edmond Thumas vernoemde zijn bedrijf naar zijn vrouw Marie Durieux. Haar moestuin had immers als experiment gediend voor zijn fabriek.

De fabriek werd opgericht in 1886 en startte klein. In het begin waren er zo’n 20 werknemers, maar tegen de Tweede Wereldoorlog was dat aantal al enorm gegroeid tot wel 900 werknemers in het zomerseizoen! Oorspronkelijk richtte de zaak zich enkel op groenten, maar na de oorlog voegde men ook fruit en soep in blik toe aan het assortiment. Het ging een tijdje heel goed met de fabriek. Zo namen ze in 1945 nog de Mechelse conservenfabriek Le Soleil over en in 1973 volgde Mon Jardin in Geer. Marie Thumas mocht in die tijd over heel Europa leveren.

Een van de zwarte pagina’s in de geschiedenis van het bedrijf was de arrestatie van Louis Begault. Hij leidde het bedrijf tijdens de Tweede Wereldoorlog en zou actief zijn geweest in het verzet. De Duitsers pakten hem op omdat ze hem verdachtten van verzetsactiviteiten. Begault werd overgeplaatst naar het concentratiekamp van Nordhausen en zou er ook sterven.

Ook in de jaren 70 ging het niet goed met de fabriek. Marie Thumas kon niet meer concurreren met de diepvriesgroenten en het ging steeds meer bergaf. In 1977 sloot de fabriek in Wilsele en in 1980 werd het bedrijf volledig overgenomen door Bonduelle. De sites in Geer en Mechelen zijn ondertussen al lang niet meer actief en de fabriek in Mechelen werd afgebroken.

Het fabrieksgebouw zelf werd in 1980 omgetoverd tot de eerste megadancing van het land. De Manhattan palmde de grootste fabriekshal in. In 1989 werd de dancing vervolgens een opnamestudio voor televisieprogramma’s zoals Tien om te zien en Thuis. Ook Jeroen Meus ontdekte de voormalige fabriek en richtte hier zijn restaurant Luzine in. Tegenwoordig werkt projectontwikkelaar Revive in samenwerking met Stad Leuven aan de nieuwe plannen voor de site. Het wordt een duurzaam stadsproject waar cultuur, ondernemen, wonen en ontspanning allemaal een plaatsje krijgen.

P.S. Wist je ook al dat de Leuvense Vaartkombrug in 2019 hernoemd werd tot de Marie Thumas-Durieuxbrug?

Foto © Retroscoop