• Weetjes

De wortels van het Museum M: de familie Vander Kelen

Weetjes |

Het Museum M kennen we vandaag allemaal, toch? Maar weet je ook hoe het museum is uitgegroeid tot wat het vandaag is? Wel, wij gingen eens op onderzoek uit, en blijkbaar liggen de wortels van het museum in het stadhuis van Leuven! Daar bevond zich een 18e-eeuws rariteitenkabinet met allerlei curieuzigheden uit Leuven en Brabant.

Maar hoe is dat rariteitenkabinet dan een echt museum geworden? Daarvoor moeten we kennismaken met de familie Vander Kelen! Leopold Vander Kelen (°1813), een voormalig burgemeester van Leuven, was getrouwd met Maria Mertens. Zij hadden twee zonen: Victor (°1851) en Léon (°1856) Vanderkelen. Kort na de geboorte van hun tweede zoon kocht Leopold het universitair College van Savoye om er met zijn gezin te gaan wonen.

We maken een sprong in de tijd naar 1920. Leopold en Maria zijn al jaren geleden gestorven, en ook Victors jongere broer Léon, die senator geworden was, is in 1918 tijdens de oorlog overleden. Zijn opvolger in de senaat sterft twee jaar later en wordt op zijn beurt vervangen door Victor. Een ambt die hij trouwens zo snel mogelijk weer kwijt wou. In nagedachtenis van zijn ouders en zijn broer, besluit hij het ouderlijk huis, het voormalige College van Savoye aan de stad Leuven te schenken.

Zo ontstond het stadsmuseum Vanderkelen-Mertens, genoemd naar de ouders van de schenker van het pand. De collectie van het stadhuis verhuis in 1920 naar dit museum. De collectie groeit verder dankzij de verschillende accenten die opeenvolgende conservatoren leggen, van historisch, tot religieus, tot burgerlijk. In 2009 werd op diezelfde locatie het M – Museum Leuven geopend. Het museum beschikt over wel 52.000 werken in de eigen collectie! Deze passen in twee centrale thema’s: kunstproductie in Leuven en Brabant, van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw, en Belgische kunst na 1945.

Het gebouw zelf werd ook onder handen genomen door toparchitect Stéphane Beel. Rondom het oude stadsmuseum werd een strak museumcomplex ontworpen, dat ook als ontmoetingsplaats dienstdoet, met een centrale binnentuin en dakterras.

En, hoe vaak ga jij er langs, om kunst te bewonderen of om er van het uitzicht te genieten?

Afbeelding: Portret van Leopold Vander Kelen – Guillaume Van Strydonck (1861-1937)