• Eten en drinken

Foodsharing in de voormalige eerste Belgische rijwielenfabriek

Eten en drinken |

Aan de oudste markt van de stad vind je een leuk café waar je geniet van het concept foodsharing. We hebben het natuurlijk over De Optimist! De bar is gelegen in een historisch pand en heeft een prachtig binnenterras waar je sinds 8 mei opnieuw terechtkan.

Naast het gezellige terras genieten wij in De Optimist vooral van de menukaart. Je vindt er internationale gerechten zoals chili con carne met zure room en jalapeño of naan met labneh en munt-rozijnen relish. Bovendien kies je zelf of je dit in tapasvorm, voorgerecht of hoofdgerecht bestelt! Ook de zondagbrunches om 11u zijn altijd de max.

Wist je trouwens dat dit pand vroeger uit twee huizen bestond? De woningen ‘De Cleyn Handt’ en ‘De Handt’ zouden al dateren van voor 1568 en 1463 respectievelijk. Vanaf 1841 werd het gebouw omgetoverd tot één pand. Het woonhuis werd vanaf eind de 19e eeuw vervolgens de locatie van de eerste Belgische rijwielenfabriek. Joseph Delin en Antoine Bodinar vestigden hier immers hun "Fabrique Nationale Belge de Vélocipèdes"! Het pand werd hiervoor uitgebreid met fabrieksgebouwen, die in 1913 na het faillissement werden gesloopt en vervangen. De nieuwe achterbouw zou tot 1975 gebruikt worden als verkoopzaal van de notarissen. Daarna werd het pand café ‘t Leuvens Hof en recenter vond je er ook het veilinghuis Lovansia.

De ‘Opti’ is telkens open van 11u tot 22u (opgelet: het laatste drankje bestel je voor 21u30). Reserveren is er niet mogelijk en je plaatsje wordt je toegewezen door het barpersoneel. Wil je nog steeds thuis genieten van het takeawayconcept OPTIMAAL? Dan kan dat telkens op vrijdag en zaterdag.

📍 Vismarkt 7, 3000 Leuven

Foto © De Optimist