• Weetjes

Het opmerkelijke verhaal van de Leuvense autofabriek

Weetjes |

Deze oude reclameposter van de hand van Georges Gaudy zorgde ervoor dat de Leuvense Delinfabriek wereldwijd bekend werd. De poster dateert van 1898 en maakte reclame voor de fietsen en auto’s van het bedrijf. De Delinfabriek werd opgericht door Joseph Delin en kende enkele heel succesvolle jaren op het einde van de 19de eeuw. Het was een van de pioniers in de automobielsector en dankzij de fabriek had Leuven haar eigen automerk! 🚗

Joseph Gustave Albert Delin werd op 28 juli 1863 geboren in Leuven als de zoon van Albertine Franquin en Gustave Delin. Vader Gustave had een eigen handelszaak ‘in nieuwigheden’ op het Margarthaplein. In zijn kinderjaren kreeg Joseph al zijn passie voor de fiets mee en na zijn studies als ingenieur startte hij dan ook een eigen fietsenfabriek met zijn schoonbroer. Het originele atelier wordt al snel te klein en de fabriek kent vanaf 1884 een nieuwe locatie aan de Vismarkt. Joseph Delin promoot de fiets in Leuven met initiatieven zoals de Leuvense wielervereniging 'Union Vélocipédiques Louvaniste', zijn eigen wielerblad 'Le Cycliste Belge' en de Velodroom Derby.

Vanaf 1898 toont Delin dat hij helemaal mee is met de tijden en start hij met de productie van auto’s. Het bedrijf ligt nog steeds aan de Vismarkt en telt ondertussen 250 werknemers. De fietsen en auto’s slaan aan. Zo maakt het bedrijf in 1901 nog een brutowinst van 243.394 frank. Helaas eindigt het mooie verhaal in Leuven met de dood van Joseph Delin in datzelfde jaar. De fabriek wijkt al snel uit naar Zaventem en wordt overgenomen door een ander bedrijf.