• Weetjes

Het Park Heuvelhof was vroeger nog een pak groter

Weetjes |

Het Park Heuvelhof aan de Diestsesteenweg geniet vooral bekendheid door de Kesselse Feesten en de Finse piste. Toch is het park veel meer dan dat. Wij stellen je even voor aan het domein in Kessel-Lo.

Het park is een van de grootste van Leuven en het domein was vroeger zelfs nog een pak groter. In de jaren 30 heen werden er echter grote delen verkaveld door eigenaar de Stordeur en later de gemeente Kessel-Lo. Zo behoorde het gebied rond de huidige Leopold Beosierlaan vroeger tot het park en ook voor woonwijk Heuvelhof was dat het geval. Op het parkdomein vind je tegenwoordig het bekende kasteelgebouw, een voormalige ijskelder, een hovenierswoning en een tuinpaviljoen.

Het Heuvelhofkasteel werd tussen 1842 en 1846 gebouwd door Joseph Marie van der Beken Pasteel. Daarvoor werd het domein ook wel Lovensveld of ‘t Hovelken genoemd. Door de jaren heen wisselde het kasteel vaak van eigenaar en inwoners. Zo richtte eigenaar Edouard Remy er rond 1850 tijdelijk een pensionaat voor meisjes op en was het vanaf 24 juli 1938 het gemeentehuis van Kessel-Lo.

Doordat het kasteel zo vaak veranderde van eigenaar werden er regelmatig verbouwingen uitgevoerd. Zo werden in 1872 de ijskelder en de hovenierswoning bijgebouwd. Ook de tuin in Engelse landschapsstijl met vijver en boomgaard werd in die periode aangelegd. Het tuinpaviljoen kwam er dan weer in 1902. Ook in 1938 werd het kasteel verbouwd met onder meer loketten voor de gemeente. De aparte diensttrap naar de kelder- en zolderverdieping in het kasteel werd echter behouden en wijst op de scheiding van de rijke bewoners en hun personeel.

Het kasteelgebouw zelf stond even leeg vanaf 2016, maar huist nu het onthaalhuis voor anderstalige nieuwkomers ‘De Nomade’. De ijskelder kreeg een nieuwe bestemming in de jaren 90. Vanaf dan deed de kelder immers dienst als vleermuisverblijf. Een interessant weetje over deze ijskelder is dat ze strategisch dicht ligt bij de vijver. Daaruit haalden ze immers het ijs om de kelder en het eten koel te houden! Bovendien werd bij het aanleggen van de ijskelder een kunstmatige heuvel opgericht om te helpen isoleren.

Genieten van het park kan je dit jaar helaas opnieuw niet doen tijdens de Kesselse Feesten. De 53e editie zal helaas pas in 2022 plaatsvinden. Het park is echter zeker eens een bezoekje waard en is ideaal om te picknicken, kubben, …

Foto © Visit Leuven