• Weetjes

Het verhaal achter dit standbeeld in de Kruidtuin

Weetjes |

Heb je jou ooit al afgevraagd wie Rembert Dodoens nu precies was en waarom hij een standbeeld verdient in onze Kruidtuin? Wel, dan geven wij je vandaag het antwoord!

Het beeldje van Rembert Dodoens verscheen in 2017 in de Kruidtuin (500 jaar na zijn geboorte) en werd gemaakt door kunstenaar Ad Wouters. Dodoens was een kruidendokter en beroemd botanicus. Een van zijn bekendste werken is het ‘Cruydeboeck’, dat in de 16de eeuw een hoogtepunt betekende op vlak van geneeskunde. Dodoens genoot zijn opleiding geneeskunde aan de Universiteit van Leuven en studeerde af aan de jonge leeftijd van 18 jaar.

Dodoens bestudeerde planten nauwkeurig en beschreef ze ook zelf. Dankzij hem werden zo’n 600 nieuwe soorten voor het eerst beschreven. Daarnaast was hij 33 jaar stadsgeneesheer in Mechelen. Niet alleen in de Dijlestad was hij populair, Dodoens werd immers ook gevraagd om lijfarts te worden voor Filips II van Spanje en zo Vesalius op te volgen. De hertog van Alva stak daar echter een stokje voor. Het aanbod van het Weense hof om lijfarts van keizer Maximiliaan II van het Heilige Roomse Rijk te worden werd echter niet gesaboteerd en dus ging Dodoens aan de slag in Wenen. Geen wonder dus dat de geneeskundige in 2005 de 62e plaats wegkaapte bij de Vlaamse versie van De Grootste Belg!

Niet alleen de Leuvense Kruidtuin bevat trouwens een standbeeld van de man. Ook die in Mechelen mag pronken met een beeld van Dodoens, al is het beeld daar wel een stuk groter dan in onze stad!