• Shopping

Modezaak Profiel: ooit een brouwerij en likeurszaak, nu een pionier in de mode

Shopping |

In de Mechelsestraat 37 vind je een van de oudste huizen van Leuven. Zoals je op de gevel zelf kan lezen, dateert die van 1691 en het pand zelf is nog een heel stuk ouder. Het is dan ook een van de weinige huizen in het centrum van Leuven die de beide Wereldoorlogen overleefd heeft.

De geschiedenis van het historische pand start in de 15e eeuw. In 1421 stond het pand immers al gekend als brouwerij. Die droeg over de jaren heen heel wat verschillende namen: de Vloghel, de Crudewaghen en tot slot den Grooten Cruywaeghen. Het huis heeft trouwens een nauwe band met het pand ernaast, nummer 39. Dat was lange tijd een herberg en kreeg dan ook de toepasselijke naam den Cleynen Cruywaeghen. In 1691 werd de gevel van het pand van nummer 37 dan volledig heropgetrokken in barokke stijl.

Pas vanaf eind de 18e eeuw verloor het pand zijn brouwersfunctie en vond je hier handelszaken. Zo kon je hier in 1880 likeur halen bij "liquoriste" Pierre Knops. Het pand gaf oorspronkelijk achteraan uit op het Leverstraatje, maar die straat verdween na saneringswerking als gevolg van de Eerste Wereldoorlog.

Nummer 37 is ondertussen al zo’n 35 jaar de thuisbasis van de modezaak Profiel. Zaakvoerster Mieke Desmet richtte haar winkel op in 1986 en was meteen een trendsetter. Zij was namelijk een van de eersten die kleding verkocht van ‘De Zes van Antwerpen’! Ook nu nog vind je er kledingstukken uit deze collecties, en dan met name van Ann Demeulemeester en Dries Van Noten. De zaak is nog steeds mee met haar tijd, want de collecties met tijdloze en draagbare feestkledij kan je ondertussen ook bekijken op de webshop. Sinds 2014 word je er trouwens niet alleen geholpen door Mieke, maar ook door haar oudste dochter Hannah.

Wil je al eens de collectie van Profiel bewonderen? Dan vind je ze terug op http://bit.ly/profielmechelsestraat.