• Raadsels en puzzels

Raad de straat in Leuven – Editie 13.02.2021

Raadsels en puzzels |

Ken jij alle hoeken en straten van Leuven? Dan kan jij ongetwijfeld raden waar deze foto werd genomen! Kan je ons ook vertellen in welke wijk deze straat ligt?

Foto © Karina Van Herck

Oplossing

Het juiste antwoord is de Vinkenlaan in de Tuinwijk Matadi. De wijk werd gebouwd tussen 1922 en 1925 naar een model van de Leuvense broers Eugène en Georges Jotthier. In die jaren werden 172 gekoppelde eengezinswoningen met voor- en achtertuinen gebouwd in de wijk. De tuinwijk was geïnspireerd door de wijk Le Bon Logis in Watermaal-Bosvoorde. Op haar beurt vormde het geliefde project van de tuinwijk Matadi een inspiratiebron voor andere tuinwijken in de omgeving.

De wijk werd gebouwd in opdracht van de huurderscoöperatieve De Goede Haard. Die bestond uit heel wat bedienden en personen uit de lagere burgerij. Dat was meteen iets unieks aan deze tuinwijk. Tuinwijken werden traditioneel immers eerder gebouwd voor arbeiders, zeker in Engeland, maar hier woonden dus bedienden.

Wist je trouwens dat de oorspronkelijke naam van de wijk Perkveld was? De naam werd veranderd doordat ze qua zicht leek op de cités in de Congolese kolonie Matadi.