• Weetjes

Thomas Litière: Leuvens talent op ‘Please, have a seat’ in Kortrijk

Weetjes |
Thomas Litière met zijn ontwerp op de Biënnale Interieur © Jonas Verbeke

Op 15 oktober ging in Kortrijk WONDER van start, het creativiteitsfestival met optimisme en verwondering als uitgangspunten. Dit jaar staat het helemaal in het teken van stoelen met de toepasselijke slogan ‘PLEASE, HAVE A SEAT’. De blikvanger, dat is het nieuwe designevent van de Biënnale Interieur. Jong Leuvens designtalent Thomas Litière introduceert er officieel zijn ‘Chair 625’, een verkenning van kleur en contrast.

Ontmoet de ontwerper

Thomas is een industrieel ontwerper met een passie voor materialen en mag op WONDER schitteren met zijn ontwerp. Chair 625 is een handgemaakte houten stoel met snel verwisselbare zitting en rug en een waaier aan mogelijke kleuren. Het ontwerp heeft een sterke geometrie, maar straalt rust uit, zodat de houttekening en de details ruimte en aandacht krijgen. Het geheel wordt echter pas een stoel wanneer het hout zijn tegenspeler ontmoet, de contrasterende zit en rugleuning.

Thomas heeft altijd een sterke passie gehad voor materialen. Alles wat ons omringt is dan ook opgebouwd uit materialen; je kan ze zien, aanraken en voelen. Meubels zijn volgens de ontwerper dè objecten in onze leefwereld waarmee we samenleven en zeer nauw contact hebben. Zeker bij meubels is de toepassing van materialen dus heel tastbaar en bepalend.

Een stoel kan vriendelijk ogen, comfortabel lijken, ons uitnodigen en dit schuilt vaak in de materialen en hun toepassing.

Het contrast tussen de warme, tijdloze uitstraling van Europees hardhout en de moderne, abstracte look van plexiglas, vindt Thomas reeds lange tijd fascinerend. Plexiglas is kunststof, door de mens gemaakt en beschikbaar in vele felle kleuren. Voor hem is Chair 625 een rustige basis, die als handgemaakt houten meubel vele decennia zal meegaan, vergezeld door een waaier aan kleuren. Vandaag kent Chair 625 een collectie van zitten en rugleuningen in maar liefst 18 kleuren plexiglas en 7 soorten gebogen hout. In de toekomst zal deze familie van plexiglas en hout uitgebreid worden met nieuwe collecties in andere materialen, zoals onder meer leder en metaal. De stoel zal steeds de spil van het verhaal blijven, de kleur zal door de jaren heen veranderen en nieuwe materialen ontmoeten.

Wanneer we luisteren naar de materialen, vertellen ze ons wat ze zijn en hoe ze toegepast willen worden.

De toekomst heeft voor Thomas alvast heel wat in petto. Het komende jaar al, zal hij twee nieuwe meubelontwerpen uitbrengen alsook een nieuwe collectie zitten en rugleuningen. Het ideale toekomstbeeld? Groeien als ontwerper, maar vooral trouw blijven aan de basis van unieke, handgemaakte ontwerpen.

Chair 625

De stoel heeft een massief houten, handgemaakt kader met stevige traditionele houtverbindingen. De naam van de stoel is ook niet toevallig gekozen. Dankzij de 25 verschillende zitten en rugleuningen kan je maar liefst 625 verschillende combinaties maken. Je kiest een zit en een rugleuning et voilà, jouw gepersonaliseerde designstoel is klaar! Wil je soms eens wisselen van kleur? Geen probleem, je kan een stoel kopen met meerdere zittingen en rugleuningen en deze zelf makkelijk wisselen en monteren met de handige elastieken. Of je kan ook later nog een nieuwe set kopen, uit één van de collecties die in de toekomst zullen uitgebracht worden.

Hoewel een ontwerp voortkomt uit onze geest, wordt iets pas echt ontworpen wanneer het met de hand gemaakt wordt.

Chair 625 wordt op vraag met de hand gemaakt door de ontwerper. Bij een bezoek aan de showroom kan je samen met de ontwerper de verschillende kleuren en contrasten verkennen en een eigen stoel samenstellen. Het frame kan gemaakt worden in zes soorten Europees hardhout en kan vergezeld worden door 25 verschillende kleuren zitten en rugleuningen in plexiglas en hout. Omdat elke stoel uniek is worden ze genummerd en voorzien van een brandmerk met logo. Meer info vind je op https://www.tl-o.be/. Je kan Chair 625 ook volgen op instagram via thomaslitiereontwerp.tlo.

Wil je meer weten over WONDER? Lees dan dit artikel op Mijn Stad Kortrijk. Houd Mijn Stad Kortrijk ook zeker in de gaten voor meer nieuws over de verschillende tentoonstellingen, installaties en workshops die je op WONDER kan ontdekken!

© Thomas Litière