• Nostalgie

Uit de oude doos: het stadhuis zonder beelden

Nostalgie |

Wie Leuven bezoekt, wil ongetwijfeld eens voorbij het indrukwekkende historische stadhuis naast de Grote Markt lopen. Het gebouw werd in 1439 ontworpen door architect Silpitius van Vorst en werd gebouwd in de gotische stijl.

De eerste steen werd al in de eerste helft van de 15e eeuw gelegd, maar het duurde nog 30 jaar en drie verschillende bouwmeesters tot het gebouw eindelijk af was. Het grootste gedeelte daarvan is te danken aan Matthijs de Layens, de derde bouwheer, die 21 jaar lang aan het gebouw gewerkt heeft.

In 1469 was het gebouw eindelijk af. Hoewel, af? Voor het opvullen van de nissen met de beelden die je er vandaag kan zien, moesten de Leuvenaars nog zo’n 400 jaar wachten! Op deze foto die dateert van rond het jaar 1860 kan je zien dat de nissen nog slechts 18 van de 236 nissen opgevuld zijn! Dat er na die 400 jaar eindelijk vooruitgang kwam, daar zat Victor Hugo voor iets tussen. Hoe dat kwam, lees je hier.

In 2009 verhuisden de stadsdiensten en het gebouw wordt nu enkel nog gebruikt voor plechtigheden en dagelijks kan je er nog gegidste rondleidingen volgen. Ook het toeristisch infokantoor vind je er nog steeds. De stad heeft intussen een bureau aangesteld voor de herbestemming van het stadhuis. De werken worden verwacht tot 2027 te duren.

Afbeelding © Pieter Michiels