• Weetjes

Volksverhaal Fier Margrietje uitgelegd

Weetjes |

Ken jij het verhaal van "Fiere Margriet" nog niet? Dan brengen wij daar snel verandering in!

Margaretha van Leuven was een hardwerkend en vooral braaf meisje. Zo kwam ze aan haar bijnaam "Trotse Margaretha" of "Fiere Margriet". Ze werkte in de Sint-Jorisherberg in de Muntstraat, bij haar familielid Amandus en zijn vrouw. Die laatsten waren van plan om hun huis te verkopen en intrek te nemen in de Abdij van Villers. Die verhuis kon echter nooit plaatsvinden…

Op de vooravond van hun vertrek kwam er immers een groep pelgrims logeren in de herberg. Toen Margrietje wijn ging halen, onthulde de groep hun ware aard. De pelgrims bleken immers een roversbende te zijn en ze vermoordden Amandus en zijn familie. Toen Margrietje opnieuw binnenkwam, werd ze door de bende meegesleurd en gedumpt in de Dijle.

Haar lichaam zonk wonder bij wonder niet, maar werd door de vissen gedragen en teruggedreven naar Leuven. Omdat haar lichaam werd ontdekt, kon er achterhaald worden wat er was gebeurd. De rovers werden gevat en opgesloten. Voilà, nu weet je ook het verhaal achter het beeld "Fiere Margriet" aan de Dijleterrassen in de Dirk Boutslaan!