• Weetjes

Weet jij wie Hortense Daman was?

Weetjes |

Aan het Hortense Damanhof in Heverlee is sinds eind september een nieuwe muurschildering van diezelfde Hortense Daman te bewonderen. En wat voor één! Het indrukwekkend staaltje street art kwam er op initiatief van het buurtcomité Bierbeekstraat & Co, in het kader van de actie ‘Kom op voor je wijk’ van Stad Leuven. Het ontwerp van Gerolf Van de Perre haalde het van andere ontwerpen en siert nu de gevel op de hoek met de Bierbeekstraat.

Maar wat heeft Hortense Daman voor Leuven betekend, waardoor ze een straatnaam én een muurschildering kreeg? Hortense was tijdens de Tweede Wereldoorlog aangesloten bij het Belgische Verzet en hielp op haar manier de verzetsbeweging. Haar ouders hadden een kleine kruidenierszaak en zij zou regelmatig koopwaar bezorgen met haar fiets. De mand op de fiets, waar de koopwaar in vervoerd werd, had een verborgen vak. Daarin smokkelde ze niet alleen berichten, maar ook wapens en springstof!

Ook haar broer was bij het verzet actief. Aan het begin van de oorlog hielp hij geallieerde soldaten ontsnappen. Helaas werd de familie in 1944 opgepakt doorde Gestapo en naar kampen gebracht. Haar vader en broer werden in een ander kamp ondergebracht dan Hortense en haar moeder. De hele familie overleefde het gelukkig en vond elkaar gauw terug. Na de bevrijding trouwde ze met de Britse sergeant Sydney Thomas Clews. Zijzelf zou de naam Hortense Clews beginnen dragen.

In 2006 overleed ze op 80-jarige leeftijd in Newcastle-under-Lyme, maar in haar geboortestad is ze ook nooit vergeten voor haar heldendaden. Het verhaal over haar leven, geschreven door Marc Bles, verscheen al in 1989 en werd in 1990 ook in het Nederlands uitgegeven bij Standaard Uitgeverij. Wil je het boek lezen en Hortenses levensverhaal volledig leren kennen? Zoek dan bij de boekhandelaars of in de bibliotheek naar “Een kind in oorlog: het ware verhaal van Hortense Daman”.

Afbeelding © Stad Leuven; Kunstwerk © Gerolf Van de Perre