• Wat te doen
  • Weetjes

10 dingen die je écht eens moet doen wanneer je in Mechelen bent!

Weetjes |

Enkele jaren geleden schreef Project Wolf een Mechelse bucketlist. Sindsdien is Mechelen wel wat veranderd, dus… tijd voor een update! Dit zijn de tien dingen die je volgens mij écht eens moet doen wanneer je in Mechelen bent. Hoeveel items kan jij al afvinken op deze bucketlist?

1. Wandel langs het Dijlepad. De houten wandelweg langs het water is niet alleen geweldig om tot rust te komen, maar je ziet de binnenstad dan ook eens vanop een andere manier.

2. Breng een bezoek aan het Hof Van Busleyden. Met stip op één een aanrader voor wie zich graag verdiept in het Bourgondische verleden van Mechelen. Neem ook zeker een kijkje in de binnentuin. Zeker met mooi weer is het er supergezellig!

3. Kijk een film in het Filmhuis Mechelen. De grote blockbusters vind je hier minder snel in de programmatie, maar fans van de betere arthouse cinema komen hier zéker aan hun trekken. Het Filmhuis bevindt zich trouwens in het Cultuurcentrum, ideaal om vooraf (of achteraf) nog een tentoonstelling mee te pikken!

4. Fiets naar het Zennegat via het jaagpad aan de vaart. Ideaal voor wanneer je na een lange dag even de benen wil losgooien, of als je in het weekend een korte fietstocht wil doen naar een ongelofelijk prachtige plek, zoals je in de foto kan zien. Let ook zeker op alle mooie woonboten die je onderweg tegenkomt. En bij aankomst kan je je altijd op het terrasje van de bruine kroeg Zennegat 13 neerploffen!

5. Beklim de Sint-Romboutstoren. Ja, ik weet het. Dit is zo’n vaak herhaalde must-see die al op elk toeristisch lijstje staat, maar toch! Je krijgt zo’n ongelofelijk prachtig uitzicht over heel Mechelen (en soms zelfs van het Atomium!), dat het niet verwonderlijk is dat dit zo’n gouwe ouwe aanrader blijft.

6. Bezoek de Sinte-Mettetuin en maak mogelijks een op-en-top Mechels beiaardconcert mee! Want wist je dat in dit prachtig stukje groen in de binnenstad beiaardpaviljoen van de Koninklijke Beiaardschool van Mechelen staat?

7. Struin rond in het Begijnhof en ontdek een stukje Mechelen waar de tijd precies stil is blijven staan. Ik kijk er zelf altijd naar uit om, na mijn bezoek aan de versmarkt aan de Centjesmuur, via de wirwar aan gezellige straatjes met prachtige geveltuintjes terug naar huis te fietsen.

8. Ontdek bourgondisch, culinair Mechelen. Of je nu houdt van fish ‘n chips, die je bij O’Fiachs op de grote markt kan krijgen, of grotere fan bent van Vietnamese street food (dan is Bambú in de Vleeshalle een must visit): Mechelen is niet voor niets een bourgondische stad. De vele restaurants en kleine bistro’s bewijzen dat met elk heerlijk gerecht telkens opnieuw!

9. Ga op mini-safari in ZOO Planckendael. Vergeet aan de ingang zeker niet om een plannetje mee te nemen én de voedermomenten van jouw favoriete dieren te noteren. Kinderen mogen soms zelfs visjes geven aan de pinguïns!

10. Feest mee tijdens Mechelse events. Maanrock, Parkpop en de herfstbraderie zitten er dan misschien wel op, maar we kunnen binnenkort weer uitkijken naar de autoloze zondag, Winterbar Mirage en de kerstmarkt. Geen betere manier om Mechelen te leren kennen dan om je eens volop in de stad te smijten wanneer er een feeststemming heerst en er vanalle activiteiten gepland zijn!

Zo. Dat waren alvast mijn tien aanraders, al valt er uiteraard nog zoveel meer te beleven in Mechelen! Wat ontbreekt er volgens jou nog op deze lijst?

Foto © Astrid Leriche